Saturday, 9 August 2014

KOLAGEN SISIK IKAN TALAPIA

Produk collagen ini dihasilkan dari KOLAGEN SISIK IKAN TALAPIA  dan diperkaya dengan Apple Stem Cell,  Apricot + Delima + Habbatus Sauda + Kurma + Madu + Buah Tin + Kismis + Epal + Badam  .

Mengapakah kita perlukan Collagen?

1. Apakah itu Collagen?
Collagen berfungsi sebagai penyokong kepada seluruh tubuh badan kita. Collagen terdiri dari serat protein yang ada pada kulit, tulang rawan, tulang dan tisu-tisu (juga di dalam kuku dan rambut). Secara kasar, 33% dari protein dalam badan adalah protein collagen, dan 75% kulit terdiri dari Collagen.

2. Bagaimana Collagen berfungsi?
Sains telah membuktikan bermula usia 25 tahun, kulit kita akan mula kehilangan Collagen secara berperingkat pada kadar 1.5% setiap tahun, dan kita akan kehilangan 50% Collagen (dari usia 25tahun) pada usia 60 tahun. Bermakna, kita akan kehilangan setengah dari kolagen dalam badan bila usia mencecah 60 tahun. Banyak kan? Time tu lah kulit kedut, loose, wrinkle semua ada.

So, macamana Collagen ni boleh bantu?
Ok. Collagen akan membantu mengurangkan kehilangan Collagen yang ada dengan pengambilan supplement Collagen  SupplementCollagen akan reverse kan proses penuaan dan melambatkan simptom2 ageing.

RM180.00 SEKOTAK --- PROMOSI RM110.00 SAHAJA

0139910717

KELEBIHAN COLLAGEN / KOLAGEN SISIK IKAN TALAPIA
Antara sumber kolagen terbaik ialah kolagen bersumber ikan laut dalam, kerana mempunyai nilai protein yang tinggi dan jauh daripada pencemaran. Setakat ini sumber collagen yang terdapat pada ikan ialah dari sisik atau kulit ikan yang mana kolagen ini adalah salah satu kandungan yang terdapat didalam MAIXARA C-SENTIAL.

COLLAGEN KULIT IKAN TALAPIA MERAH
ikan merah sumber kolagen terbaik dan tahan lasak
- Sangat lasak dan elastik
- Kepaduan sel yang sangat tinggi
- Tinggi kapasiti dalam mengekalkan kelembapan

KELEBIHAN KOLAGEN IKAN :

- MOLEKUL KECIL 
   kolagen ikan yang digunakan berfungsi untuk mudah diserap ke dalam tubuh.

- KOLAGEN IKAN 
  sangat mudah dihadam dan membantu membentuk semula kolagen yang kian menyusut pada
  bahagian sendi, tulang, kulit dan lain-lain.

- KERAP DIGUNAKAN 
  Tujuan kesihatan seperti membantu meredakan risiko osteoathritis, osteoporosis dan 
  arteriosclerosis. Kajian klinikal awal menunjukkanpengambilan kolagen ikan pada 
  sukatan yang betul selama 66 hari mampu memperbaiki penuaan kulit sebanyak 80%.

SUMBER : UPM > Inovasi & Kreatif: Kolagen kulit ikan tilapia untuk kosmetik, kesihatan



SUMBER BERITA DARI The Star dan Berita harian memaparkan kejayaan sekumpulan penyelidik Universiti Putra Malaysia (UPM) menjalankan kajian menghasilkan kolagen daripada kulit ikan tilapia. :


"Kami ialah yang pertama di rantau ini yang menghasilkan kolagen akuatik yang benar-benar diyakini status halalnya. - Prof Dr Jamilah Bakar (Pengarah Projek, Fakulti Teknologi dan Sains Makanan )"
  


PROSES MENDAPATKAN SERBUK KOLAGEN DARI KULIT IKAN



Terdiri daripada 4 peringkat iaitu 

1. Pembersihan Kulit Ikan > kulit ikan dibersihkan untuk menghilangkan kotoran dan lendir menggunakan beberapa bahan kimia tidak berbahaya. 
 
2. Pengekstrakan Menghasilkan Kolagen
> menggunakan beberapa gabungan bahan kimia bergantung kepada kulit ikan dan kolagen yang ingin dihasilkan. Sesetengah kulit ikan akan menghasilkan kolagen yang bergred tinggi dan yang lainnya menghasilkan kolagen bergred sederhana dan rendah.


3. Pembersihan Kolagen > Proses pembersihan bahan kolagen juga dilakukan dalam beberapa peringkat bagi meningkatkan peratus kandungan kolagen bergantung kepada produk yang ingin dihasilkan sama ada untuk makanan atau farmaseutikal. Kolagen untuk produk farmaseutikal agak remeh dan memerlukan tiga hingga empat proses berbanding makanan


4. Penghasilan Serbuk Kolagen > kaedah pengeringan dan pembekuan dan kebanyakan kolagen dihasilkan menggunakan kaedah pengeringan bagi menghasilkan serbuk kolagen sebelum dibungkus dan dikategorikan mengikut produk yang ingin dihasilkan.
  
COLLAGEN MEMPUNYAI RANGKING TERSENDIRI.
Antaranya ialah :

1. Ikan Talapia
2. Bovine (Haiwan)
3. Tumbuhan Dan Sayuran
4. Soya




No comments:

Post a Comment