Mengapakah kita perlukan Collagen?
1. Apakah itu Collagen?
Collagen berfungsi sebagai penyokong kepada seluruh tubuh badan kita. Collagen terdiri dari serat protein yang ada pada kulit, tulang rawan, tulang dan tisu-tisu (juga di dalam kuku dan rambut). Secara kasar, 33% dari protein dalam badan adalah protein collagen, dan 75% kulit terdiri dari Collagen.
2. Bagaimana Collagen berfungsi?
Sains telah membuktikan bermula usia 25 tahun, kulit kita akan mula kehilangan Collagen secara berperingkat pada kadar 1.5% setiap tahun, dan kita akan kehilangan 50% Collagen (dari usia 25tahun) pada usia 60 tahun. Bermakna, kita akan kehilangan setengah dari kolagen dalam badan bila usia mencecah 60 tahun. Banyak kan? Time tu lah kulit kedut, loose, wrinkle semua ada.
So, macamana Collagen ni boleh bantu?
Ok. Collagen akan membantu mengurangkan kehilangan Collagen yang ada dengan pengambilan supplement Collagen SupplementCollagen akan reverse kan proses penuaan dan melambatkan simptom2 ageing.
RM180.00 SEKOTAK --- PROMOSI RM110.00 SAHAJA
0139910717
KELEBIHAN COLLAGEN / KOLAGEN SISIK IKAN TALAPIA
Antara sumber kolagen terbaik ialah kolagen bersumber ikan laut dalam,
kerana mempunyai nilai protein yang tinggi dan jauh daripada
pencemaran. Setakat ini sumber collagen yang terdapat pada ikan ialah dari sisik atau
kulit ikan yang mana kolagen ini adalah salah satu kandungan yang terdapat didalam MAIXARA C-SENTIAL.
- KOLAGEN IKAN
- KERAP DIGUNAKAN
2. Pengekstrakan Menghasilkan Kolagen > menggunakan beberapa gabungan bahan kimia bergantung kepada kulit ikan dan kolagen yang ingin dihasilkan. Sesetengah kulit ikan akan menghasilkan kolagen yang bergred tinggi dan yang lainnya menghasilkan kolagen bergred sederhana dan rendah.
COLLAGEN KULIT IKAN TALAPIA MERAH
ikan merah sumber kolagen terbaik dan tahan lasak
ikan merah sumber kolagen terbaik dan tahan lasak
- Sangat lasak dan elastik
- Kepaduan sel yang sangat tinggi
- Tinggi kapasiti dalam mengekalkan kelembapan
KELEBIHAN KOLAGEN IKAN :
- MOLEKUL KECIL
kolagen ikan yang digunakan berfungsi untuk mudah diserap ke dalam tubuh.
- KOLAGEN IKAN
sangat mudah dihadam dan membantu membentuk semula kolagen yang kian menyusut pada
bahagian sendi, tulang, kulit dan lain-lain.
- KERAP DIGUNAKAN
Tujuan
kesihatan seperti membantu meredakan risiko osteoathritis, osteoporosis
dan
arteriosclerosis. Kajian klinikal awal menunjukkanpengambilan
kolagen ikan pada
sukatan yang betul selama 66 hari mampu memperbaiki
penuaan kulit sebanyak 80%.
SUMBER : UPM > Inovasi & Kreatif: Kolagen kulit ikan tilapia untuk kosmetik, kesihatan |
SUMBER BERITA DARI The Star dan Berita harian memaparkan kejayaan sekumpulan penyelidik Universiti
Putra Malaysia (UPM) menjalankan kajian menghasilkan kolagen daripada
kulit ikan tilapia. :
"Kami ialah yang
pertama di rantau ini yang menghasilkan kolagen akuatik yang benar-benar
diyakini status halalnya. - Prof Dr Jamilah Bakar (Pengarah Projek,
Fakulti Teknologi dan Sains Makanan )"
PROSES MENDAPATKAN SERBUK KOLAGEN DARI KULIT IKAN
Terdiri daripada 4 peringkat iaitu :
1. Pembersihan Kulit Ikan > kulit ikan dibersihkan untuk menghilangkan kotoran dan lendir menggunakan beberapa bahan kimia tidak berbahaya.
2. Pengekstrakan Menghasilkan Kolagen > menggunakan beberapa gabungan bahan kimia bergantung kepada kulit ikan dan kolagen yang ingin dihasilkan. Sesetengah kulit ikan akan menghasilkan kolagen yang bergred tinggi dan yang lainnya menghasilkan kolagen bergred sederhana dan rendah.
3. Pembersihan Kolagen > Proses pembersihan bahan kolagen juga dilakukan dalam beberapa
peringkat bagi meningkatkan peratus kandungan kolagen bergantung kepada
produk yang ingin dihasilkan sama ada untuk makanan atau farmaseutikal.
Kolagen untuk produk farmaseutikal agak remeh dan memerlukan tiga hingga
empat proses berbanding makanan
4. Penghasilan Serbuk Kolagen > kaedah pengeringan dan pembekuan dan kebanyakan kolagen dihasilkan
menggunakan kaedah pengeringan bagi menghasilkan serbuk kolagen sebelum
dibungkus dan dikategorikan mengikut produk yang ingin dihasilkan.
COLLAGEN MEMPUNYAI RANGKING TERSENDIRI.
Antaranya ialah :
1. Ikan Talapia
2. Bovine (Haiwan)
3. Tumbuhan Dan Sayuran
4. Soya
No comments:
Post a Comment